lauantai 5. toukokuuta 2012

Sunnuntaikävely + maahanheittäytymisinto = RTK1 x 1 + HYL x 2

Kannattiko lähteä Tampereelle asti rallytokokisoihin? Otsikon yhtälön perusteella sanoisin, että ei. Molemmilla koirilla oli siis 2 kisaa, Peppi tarvitsi yhden hyväksytyn tuloksen luokkasiirtoon, Iita kaksi, kun se oli vasta ollutkin vaan yhdessä kisassa. Lähdin tuolta siis hakemaan neljää hyväksyttyä tulosta eli kahta RTK1-koulutustunnusta. Vaan miten kävi... Eka kisa meni molemmilta koirilta tosi hyvin, mutta toinen huonoakin huonommin. Käyn nyt tässä läpi kaikki kisat. Yleensä blogeissa ja muualla tunnutaan hehkutettavan vain menestyksiä, mutta ei kai kukaan aina pärjää... Eihän..? Sellainen olo kyllä joskus tulee, kun tuntuu, että joillakin ei ole epäonnistumisia lainkaan. Ehkä niistä ei sitten vaan kerrota julkisesti. No, minä kerron...

Ensimmäinen kisa oli ulkona, tuomarina oli Heidi Kaijanen (tosi mukavan tuntuinen) ja rata näytti tältä.
1. Liikkeestä maahan
2. Spiraali oikealle
3. Koira eteen, vasemmalta sivulle
4. 270 asteen käännös oikeaan
5. Koira eteen, 1 askel peruuttaen, istu, 2 askelta peruuttaen, istu, 3 askelta peruuttaen, istu
6. Askel oikealle
7. Käännös vasempaan
8. Pujottelu
9. Koira eteen, oikealta sivulle, istu
10. Täyskäännös oikeaan
11. Hitaasti

Peppi starttasi jo toisena, ja silloin jo hiukan tihutti vettä. Vähän pelkäsin, ettei Peppi kertakaikkiaan "pysty" menemään makaamaan märkään maahan, mutta harjoiteltaessa se kuitenkin ihan meni, vaikkakin hitaasti. Peppin virhepisteet:

1. Liikkeestä maahan: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Peppihän ei mene ikinä maahan kyynärpäät edellä, vaan ennemminkin tasaisesti. Nyt se ilmeisesti meni sitten selkeämmin istumisen kautta.
2. Spiraali oikealle: 1 virhepiste, taluttimen kiristyminen
6. Askel oikealle: 1 virhepiste, puutteellinen yhteistyö
En olisi uskonut, että tästäkin tehtävästä voi saada virhepisteitä. ;) Peppi jatkoi suoraa linjaa, kun minä siirryin oikealle.
8. Pujottelu: 1 virhepiste, koira estää tai häiritsee ohjaajaa
Joku törmäys tässä taisi tulla.
11. Hitaasti: 1 virhepiste, ohjaajavirhe
Tämä tuli ilmeisesti siitä, kun minä hidastin vauhtia mutta Peppi ei.

Yhteensä 86 pistettä eli hyväksytty tulos, luokkasiirto ja RTK1-koulutustunnus. Sijoituksesta ei ole tietoa. Peppi seurasi ihmeen hyvin. Tai no ei seurannut vaan käveli mukana, mutta paremmin kuitenkin kuin pitkään aikaan.

Iitan vuoroa odotellessa rupesi satamaan kovemmin. Mietin mitä Iita mahtaa tykätä, kun reppana oli jo ihan märkä, kun meidän vuoro tuli, vaikka välillä tietysti käytiin sisällä hallissakin. No, Iitapa oli juuri sopivan skarppina. Virhepisteet:

3. Koira eteen, vasemmalta sivulle: 3 virhepistettä, tehtävän uusiminen
Iita jotenkin haahuili ja kiersi kyltin, tuli sivulle ja sitten vasta tuli eteen. Päätin siis uusia ja sitten meni niin kuin pitikin.
5. Koira eteen + peruutukset: 3 virhepistettä, tehtävän uusiminen ja 1 virhepiste, erittäin vino asento
Tämä tehtävä on Iitan kanssa aina aika painajaismainen. Nyt Iita heittäytyi maahan kahden peruutusaskeleen jälkeen. Ei yllättävää. Toisella kerralla teki muuten hyvin (huh), mutta eka eteentulo oli ihan vino.
7. Käännös vasempaan: 1 virhepiste, koira estää tai häiritsee ohjaajaa
9. Koira eteen, oikealta sivulle: 1 virhepiste, taluttimen kiristyminen
Takaakierrossa vedin hihnan kireälle, oma moka.
10. Täyskäännös oikeaan: 1 virhepiste, koskettaa tai nuuskii kylttiä
Iita meni tutkimaan kylttiä vähän tarkemmin. ;)

Yhteensä 90 pistettä ja tuomarilta kommentti "hieno suoritus". Tulihan noita virheitä, mutta minusta meni tosi hyvin. Oikeastaan tuon paremmin ei Iitan kanssa voi mennä. Iita keskittyi, piti kontaktin ja teki hyvin. Myös minä olin kartalla ja tajusin nuo uusimiset. Yhteistyö siis toimi. Olin tosi tyytyväinen ja fiilis oli loistava.  

Toinen kisa oli hallissa ja sitten jo kiiruhdinkin Peppin avoimen luokan rataantutustumiseen. Tajusin, etten ole mitään avoimen luokan liikkeitä Peppin kanssa edes harjoitellut, mutta päätin silti kokeilla.
 1. Liikkeestä maahan
2. Pujottelu edestakaisin
3. Istu, käännös oikeaan, askel, istu
4. 360 asteen käännös oikeaan
5. Koira eteen, 1 askel peruuttaen, istu, 2 askelta peruuttaen, istu, 3 askelta peruuttaen, istu
6. Istu, täyskäännös vasempaan, istu
7. Istu, seiso, kierrä koira
8. Käännös vasempaan
9. Hitaasti
10. Normaali vauhti
11. Houkutus (puinen noutokapula ja Oivariini-rasia)
12. Istu, käännös vasempaan, istu
13. Hyppy
14. 270 asteen käännös oikeaan
15. Spiraali vasemmalle

Minähän olin ilmoittautunut alokasluokkaan, joten meidät siirrettiin tähän avoimeen luokkaan ja minulle kerrottiin, että starttaisimme numerolla neljä. Ajattelin, että minulla on sitten hyvä aika hakea Peppi autosta ja se ehtii juuri sopivasti tottua halliin ennen omaa vuoroamme. Kun tulin autolta, minua tultiinkin jo pihalle vastaan ja minulle sanottiin, että me oltaisiinkin ensimmäisiä. Reilua! Syytä siirrolle ei ollut. Peppillä oli pasmat sekaisin hallista, minä kävin ihan kierroksilla ja tiesin jo radalle mennessäni, että mistään ei tulisi mitään. Myöhemmin harmitti, että miksi suostuin tai miksi en sitten vaan jättänyt menemättä koko rataa. Ei ollut Peppille reilua, kun en itsekään pystynyt keskittymään.

En saanut Peppiin minkäänlaista kontaktia. Se käveli hiukan edelläni kuten normaalilla hihnalenkillä. Kaikki liikkeet se kyllä teki, mutta tuosta seuraamattomuudesta aiheutui se, että ennen käännöksiä ja muita liikkeitä Peppi kaartoi takaisin luokseni tekemään ne. Ja koiran kuonohan ei saa osoittaa tulosuuntaan, joten niistä kaikista ylimääräisistä ympyröistä tuli väärin suoritettuja tehtäviä.

Liikkeestä maahanmeno katsottiin taas istumisen kautta tapahtuneeksi (10 virhepistettä). Pujottelun uusin (3 vp), kun Peppi kiersi heti ekan kartion väärältä puolelta. Muuten tehtävillä 2, 3, 5 ja 6 tuli puutteellista yhteistyötä ja muita vastaavia 1 ja 3 pisteen virheitä. Kyltillä 7 Peppi ei noussut seisomaan ennen kuin kumarruin sitä ohjaamaan, joten siitä tuli 3 virhepistettä. Tehtävillä 11, 12, 14 ja 15 tuli ylimääräisiä ympyröitä eli jokaisesta 10 virhepistettä. Olin tuossa vaiheessa jo heittänyt hanskat tiskiin, kun oikeasti kumpikaan meistä ei pystynyt pätkääkään keskittymään.

Yhteensä virhepisteitä siis huimat 66 eli kokonaispisteet 34. Hylätty. Todennäköisesti olisimme joka tapauksessa saaneet hylyn, mutta harmitti tosi paljon tuo kiirehtiminen. Olisin todella halunnut tehdä radan ajatuksella, mutta nyt tuosta suorituksesta ei ollut yhtään mitään hyötyä. En tiedä, kai kisajärjestäjä sitten vaan voi vaihtaa järjestystä noin vaan, mutta ei kyllä kivalta tuntunut. Olisi tietysti pitänyt vaan yrittää nollata tilanne, mutta eipä onnistunut.

Iitan toisen alokasluokan vuoro oli tuosta tunnin päästä, mutta en ollut vieläkään täysin pystynyt nollaamaan ajatuksiani. Ainakin se ekan kisan jälkeinen tosi hyvä fiilis oli kadonnut. Iitakin saattoi olla jo väsynyt tai jotain. Yli-innokas se ainakin oli ja siitähän ei hyvää seuraa. ;)
 1. Liikkeestä maahan
2. Pujottelu edestakaisin
3. 270 asteen käännös vasempaan
4. Istu, kierrä koiran ympäri
5. Koira eteen, 1 askel peruuttaen, istu, 2 askelta peruuttaen, istu, 3 askelta peruuttaen, istu
6. Vasen täyskäännös
7. Istu
8. Käännös vasempaan
9. Hitaasti
10. Normaali vauhti
11. Pujottelu
12. Koira eteen, vasemmalta sivulle
13. 270 asteen käännös oikeaan
14. Spiraali vasemmalle

Ja virhepisteet:
1. Liikkeestä maahan: 1 virhepiste, taluttimen kiristyminen
Iita ponkaisi heti lähdöstä täysillä eteenpäin, kunnes talutin otti vastaan. Itse en ollut ihan kartalla.
3. 270 asteen käännös vasempaan: 1 virhepiste, koira pois asennosta
Minusta tämä meni hyvin...
4. Istu, kierrä koiran ympäri: 2 x 3 virhepistettä, tehtävän uusiminen ja 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Huoh, tästä se alkoi. Iita innolla heittäytyi maahan... Kolme kertaa ja kaikki kerrat yhtä innokkaasti, eli käytin kaikki uusimismahdollisuudetkin jo tähän.
5. Koira eteen + peruutukset: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Maahan heittäytymiset jatkuivat... Sitähän se "istu" tarkoittaa...
7. Istu: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Istu, siis maahan. Miten tämän tehtävän voi mokata?
11. Pujottelu: 1 virhepiste, koira estää tai häiritsee ohjaajaa
Pientä törmäilyä
14. Spiraali vasemmalle: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Mikäköhän juttu tässä oli? En tiedä. Kiersinköhän kartiot liian monta kertaa tai jotain. Ei Iita mielestäni ainakaan maahan tässä tehtävässä mennyt. Vai olisiko sittenkin..? Onhan sekin mahdollista. No, joka tapauksessa peli oli tässä kohtaa jo menetetty.

Virhepisteet yhteensä 49 eli kokonaispisteet 51. Voiko alokasluokassa edes saada noin vähän pisteitä!? Iita on ihan pöhkö. Tämä on Iitan kanssa juuri se ongelma. Jos sen innokkuuden saa kanavoitua oikein, sen suoritukset ovat tosi hyviä, mutta sitten kun kuulo ja ymmärrys ei toimi, se ei vaan toimi. Oli kuitenkin ihanaa, kun Iita oli maaliin tullessaan ihan intopiukeana ja ylpeänä, kun oli tehnyt niin hyvin. Eihän sen innosta voi olla muuta kuin tyytyväinen. Aina ei vaan voi onnistua. ;)

Iitan luokkasiirto jäi siis haaveeksi. Olin jo ajatellut, että saan tänään molemmat avoimeen luokkaan ja voin sitten joskus syksyllä miettiä seuraavia rallytokokisoja. Nyt minun on pakko ilmoittaa Iita johonkin alokasluokan kokeeseen vielä tämän kevään aikana. Niitä ei vaan kauheasti ole. Ehkä sitten Espooseen 19.5. Kalliiksi tulee tämänpäiväinen hylky. Peppillä ei ole asiaa avoimeen luokkaan ennenkuin saadaan seuraaminen kuntoon. Nuo liikkeethän eivät ole se ongelma.

Tässä vielä väsynyt diplomein palkittu collikka. En raaskinut herättää kuvaa varten. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti