sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Rallytokostartit

Nu-Pun koiraklubi järjesti Nummi-Pusulassa rallytokokisat, jonne aamulla kahdeksan aikaan lähdin ajelemaan. Lämpötila putosi matkan varrella pakkasen puolelle (-1) ja moottoritie oli paikoin jäässä. Sumukin oli välillä tosi sankka. Onneksi aurinko rupesi pian lämmittämään.

Osalllistujia oli yhteensä 24 ja rata näytti seuraavalta:
1. Käännös vasempaan
2. Koira eteen, vasemmalta sivulle
3. Pujottelu
4. Koira eteen, oikealta sivulle, istu
5. Vasen täyskäännös (eli saksalainen käännös)
6. 270 asteen käännös oikeaan
7. Koira eteen, 1 askel peruuttaen, istu, 2 askelta peruuttaen, istu, 3 askelta peruuttaen, istu
8. 360 astetta vasempaan
9. Täyskäännös oikeaan
10. Istu, kierrä koiran ympäri
11. Spiraali vasemmalle
12. Liikkeestä maahan
13. 270 asteen käännös vasempaan
14. Juosten
Iita lähti numerolla 13 ja oli siis ennen Peppiä. Ennen starttia Iita oli ihan täpinöissään kaikesta ja kuunteli aikas huonosti. Ja edisti ihan tosi paljon seuraamisessa. Iita myös aistii hyvin herkästi kaikki pienimmätkin muutokset. Iita selvästi tiesi, että menemme suorituspaikalle, eikä sillä ollut siellä mitään motivaatiota totella, vaikka hetkeä aiemmin oli ollut ihan skarppina. Ja koohotukseksihan tuo meni. Minusta tuntui, ettei Iita kuunnellut yhtään mitä sanoin, joten siihen nähden ihmeen hyvin se kuitenkin sai liikkeet tehtyä. Saimme seuraavat virhepisteet: 

1. Käännös vasempaan: 1 virhepiste, taluttimen kiristyminen
Iita ponkaisi heti startista edelle ja niinpä se talutinkin sitten kiristyi.
3. Pujottelu: 1 virhepiste, taluttimen kiristyminen
Viimeisten törppöjen välillä Iita edisti jo niin paljon, että taisin jopa vähän nykäistä, että vähän keskittyisi.
4. Koira eteen, oikealta sivulle, istu: 1 virhepiste, erittäin vino asento
En kyllä muista tuliko eteen vinoon vai sivulle vinoon. Varmaan eteen...
7. Koira eteen, 1 askel peruuttaen, istu, 2 askelta peruuttaen, istu, 3 askelta peruuttaen istu: 13 virhepistettä, tehtävän uusiminen + väärin suoritettu tehtävä
Ensin kolmen askeleen aikana Iita heittäytyi jostain syystä maahan. Muistelin, että siitä tulisi 10 virhepistettä, joten päätin uusia tehtävän. Uusimisesta siis 3 virhepistettä. Toisella kerralla Iita tulikin viimeisestä peruutuksesta sivulle eikä eteen. En oikein tiennyt, mitä olisi pitänyt/voinut tehdä, joten päätin vain jatkaa matkaa. Siitä siis 10 virhepistettä.
13. 270 asteen käännös vasempaan: 1 virhepiste, ohjaajavirhe
Taisin tässä tönäistä Iitaa, kun se edisti niin paljon, ettei käännöksestä meinannut tulla mitään.

Yhteensä 83 pistettä. Sijoitusta en laskenut, mutta taisi olla korkeintaan 15. sija. Yllättävän vähän virhepisteitä mielestäni tuli. Jos tuo tehtävävirhe olisi jäänyt pois, tulos olisi ollut tosi hyvä. Positiivisesti yllätyin siitä, ettei Iita mennyt lämimään tassullaan yhtäkään kylttiä tai tötteröä. ;) Joka tapauksessa ei tämä kauheasti kannusta ajattelmaan virallista tokokoetta. Tai ainakin Iita pitäisi ensin väsyttää jollain kolmen tunnin treenisessiolla... 

Peppi lähti numerolla 21. Treenatessamme Peppi ei aluksi pystynyt keskittymään, mutta pian se huomasi, että tehdään niitä samoja juttuja kuin kotonakin. Treenasin etenkin vasenta täyskäännöstä ja edestä oikealta sivulletuloa. Radan aluksi Peppi nuuhki maata, mutta kun noiden meille hankalien tehtävien jälkeen oli Peppin lempiliike eli koira edessä ja ohjaaja peruuttaa, niin Peppikin sai ihan uuden vaihteen päälle. Virhepisteet:

1. Käännös vasempaan: 1 virhepiste, ohjaajavirhe
Oikaisin hieman käännöstä, kun huomasin, että Peppi vaan nuuhkii ja harhailee. En kyllä arvannut, että siitä tulisi virhepiste.
4. Koira eteen, oikealta sivulle, istu: 1 virhepiste, erittäin vino asento
En muista Peppinkään kohdalla, että kummasta tuli, luultavasti edessä istumisesta, koska muistaakseni yllätyin, miten hyvin se itse oikealta kiertäminen sivulle meni.
6. 270 asteen käännös oikeaan: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
En yhtään huomannut, mutta arvostelulomakkeessa lukee, että Peppi istui käännöksessä. Aika outoa, kun oli oikealle käännös. Ehkä sitten hidastin liikaa enkä lähtenyt heti kääntymään.
8. 360 astetta vasempaan: 10 virhepistettä, väärin suoritettu tehtävä
Sama kuin edellisessä, eli Peppi istahti käännöksessä. Tämän kyllä huomasin, mutta en tiennyt, että siitä tulee noin paljon virhepisteitä, olisin uusinut tehtävän, jos olisin sen verran perehtynyt sääntöihin.
11. Spiraali vasemmalle: 1 virhepiste, merkin koskettaminen tai nuuskiminen
Peppi sekä nuuski että kosketti kartiota. Tosin koskettaminen oli minun vikani, kun kävelin liian läheltä enkä jättänyt Peppille tilaa. Onneksi törppö ei sentään kaatunut, siitä olisi tullut 3 virhepistettä.

Yhteensä 77 pistettä. Emme ihan viimeisiä olleet, mutta varmaan neljänneksi tai korkeintaan viidenneksi viimeisiä. Maaliin tullessamme uskoin meidän saaneen hyvät pisteet. Olin kuitenkin tosi tyytyväinen Peppiin. Nyt kun se ei enää ota juurikaan häiriötä ympäristöstä, sen kanssa kaikki on jotenkin niin mutkatonta. Jos Peppi osaa, se kyllä tekee. Onneksi saimme kuitenkin hyväksytyn tuloksen!

Seuraaviin rallytokokokeisiin mennessä voisin kyllä opiskella ne säännöt kunnolla, jotta välttyisi turhilta virhepisteiltä. Samaten täytyy harjoitella hihnan kanssa, kun nyt en oikein tiennyt, miten oisin sitä milloinkin pitänyt. Se vaikutti varmasti ohjaamiseeni ja olemukseeni, kun en yleensä hihnan kanssa harjoittele. Ennen koetta ajattelin, ettei motivointi olisi ongelma, mutta kyllä se vaan on, etenkin Iitan kanssa. En tiedä, auttaisiko lelupalkalla harjoitteleminen ja vietin nostaminen siihen tekemiseen. Täytyy kokeilla, en oikein muutakaan enää keksi. Peppin kanssa homma kyllä onnistuu, jos liikkeet on hyvin harjoiteltu ja minä ohjaan oikein. Iitan kanssa sen sijaan täytyy varautua kaikkeen. Etukäteen ajattelin, että olen tyytyväinen, jos saadaan hyväksytyt tulokset, joten tyytyväinen täytyy olla. Ja onpahan kiva tietää, ettemme mene turhaan sinne alkeiskurssille. ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti