sunnuntai 21. elokuuta 2011

Tanssia nurmikolla

Treenasin molempien koirien kanssa hieman koiratanssiliikkeitä kotipihalla.

Iitalle olen keksinyt seuraavaan koreografiaan kivan musiikin, mutta se sopisi paremmin HTM- kuin freestyle-ohjelmaan. Iita ei "osaa" kuin kolme positiota, mutta kahdenkin pitäisi alokasluokassa riittää, vaikkei se käytännössä ihan niin olekaan. Iita kuitenkin seuraa tosi hyvin, joten ajattelin, että opettaisin vielä kaksi positiota lisää ja helpoimmissa positioissa (tai paremminkin ainoissa, jotka se oikeasti osaa) harjoittelisin myös eri suuntia eli peruutusta ja sivuttain kävelyä. Suunnitelmat ovat kivoja, mutta voi kun osaisin ne myös toteuttaa.

Iita osaa siis seurata vasemmalla puolella ja jalkojen välissä. Oikealla puolella seuraamista ollaan harjoiteltu jo puoli vuotta enemmän tai vähemmän, mutta vieläkään se ei onnistu. Tai seuraaminen itsessään jo onnistuu, mutta "viereen"-käskyllä Iita ei osaa tulla oikeaan paikkaan vaan tarjoaa aina vasenta puolta. Aiemmin vaihtoi puolen vasemmalle kesken oikealla puolella seuraamisen, mutta nyt sentään jo pysyy oikealla puolella, jos olen sen siihen jollain konstilla saanut. Aloitin siis "viereen"-käskyn harjoittelemisella. En tiedä mikä siinä on. Koira, joka tekee namin perässä vaikka kuperkeikan, ei tule namin perässä oikealle puolelle. Ei, aina vaan vasemmalle. Heti kun sain kammettua sen oikealle, naks ja nami suuhun. Toisto monen monta kertaa ja silti melkein aina sama juttu. En tiedä mikä siinä on.

Pujottelun Iita osaa ja siitä se myös tykkää, joten otin sitä välillä ja hyvin se menee ilman käsimerkkejä. Aluksi täytyy tosin näyttää, mistä suunnasta "mennään sisään". Samaten Iita on tämän viikon aikana oppinut pyörähtämisen myötäpäivään ilman käsimerkkiä. Eihän sitäkään ole hiottu kuin puoli vuotta... Harjoiteltiin vähän pyörähdystä ja sen jälkeen, annoin minkä käskyn tahansa, Iita pyörähti. Sama juttu silloin kun se oppi jalkojen välissä kävelyn. Sanoin minä minkä muun käskyn hyvänsä (vaikkapa "istu", jonka se varmasti osaa), Iita aina oli tunkemassa jalkojen väliin. Opinpa silloin seisomaan jalat yhdessä. ;)

Mietin vaan mitä tässä on taustalla. Eikö Iita kuuntele, onko se niin innoissaan tekemisestä ja vaan koohottaa?  Vai eikö se välitä, luuleeko se tietävänsä paremmin kuin minä itse mitä sen haluan tekevän? Namin perässä se kyllä seisoo vaikka päällään, mutta voisiko olla, ettei nami sittenkään motivoi sitä tarpeeksi? VAI ovatko käskyni niin epäselviä tai jopa niin, ettei se ole koskaan ole oikeasti edes oppinut niitä? Vaikea kyllä uskoa esim. istumisesta tai maahanmenosta.

HTM-ohjelmaa silmällä pitäen kokeilin miten onnistuu opettaa jalkojen välissä seisominen niin että rintamasuuntamme ovat vastakkaiset. Luulen, että se voisi onnistuakin. Positio on koiralle selkeämpi kuin esim. vierellä olo. Koitin vielä seuraamista sivuaskelin. Se vaatii paljon työtä, sillä Iita ei ole kovin tietoinen takapäästään. Josta tuli mieleeni, että peruutustakin pitää taas harjoitella.

Ajatuksia: Keskity treeneissä vain pariin asiaan, jotka todella vaativat harjoitusta, helpompia temppuja voi lisäksi ottaa väliin piristykseksi.

Peppille en ollut kuin kerran tai kaksi aiemmin opettanut helpoimpia tanssitemppuja eli pyörähdyksiä ja pujottelua. Jatkoimme siis siitä. Peppi selvästi muisti pujottelun jujun, mutta tarvitsee vielä vahvan namikäsiavun. Pyörähdyksistäkin Peppi selvästi tykkää, se odottaa innolla käskyä ja tekee pyörähdyksen todella nopeasti. Ja mikä yllätti minut todella, pystyin jättämään käsimerkin pois! Ei se vielä käskyä osaa, mutta kun muutama toisto oli tehty, se tiesi mitä siltä halutaan. Peppi selvästi keskittyy ja kuuntelee mitä sille sanotaan, toisin kuin eräs suuriluonteinen shelttineiti... Peppi tuntuu myös ymmärtävän jo vasemmalla ja oikealla seuraamisen eron. Tarvitsee oikealle puolelle vain käsiavun, siis ilman namia. Mahtavaa! Seuraavaksi opetin sille jalkojen välissä kävelyä. Voi miten helposti se kävi. Peppi kun ei turhia hötkyile, mutta on silti todella innokas. Lopuksi teimme vielä Peppin lempiliikkeen eli sen, että se hyppää minua vasten. Siihen oli hyvä lopettaa harjoittelu. Peppistä tulee vielä hyvä tanssipari.

Ajatuksia: Älä innostu ja odota koiralta liikaa vaan etene hitaasti. Harjoittele nyt näitä liikkeitä niin, että ne ovat kunnolla hallussa, ja ota vasta sitten uusia työn alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti