torstai 10. tammikuuta 2013

Serrapeptaasirhustoxkondroitiinisulfaatti

Iita oli eilen elämänsä ensimmäistä kertaa fysioterapiassa. Mutta sentään mentiin Leena Piiralle, joka on varmasti kaikkein paras. Minä ainakin sain paljon uutta tietoa, sellaista tietoa, joka olisi jo paljon aikaisemmin ollut hyödyllistä ja varmasti auttanut Iitan oloa. Tuli oikein surkea olo, kun ajattelin mitä kaikkea Iita mahdollisesti on turhaan kärsinyt... Taas. :(

Hyvä uutinen oli se, että Iita on tosi hyvässä kunnossa siihen nähden, miten huonot lonkat sillä on. Tosi hyvä juttu, koska pelkäsin, että tällä käynnillä paljastuu jotain tosi kamalaa, kun Iita ei yhtään näytä kipuaan. Mutta paljon oli ei-niin-hyvääkin. Koitan nyt muistella mitä mulle kerrottiin...

Iitalla oli oikea puoli jäykempi kuin vasen. Selässä sillä oli huonosta pintaverenkierrosta johtuvaa turvotusta niskassa ja pepun alueella, ainoastaan keskiselkä oli ilman turvotusta. Joku lihas pepun päällä oli heikentynyt (pakaralihas..?), mutta reisilihakset ja muut jalan lihakset olivat tosi hyvässä kunnossa. Samoin selkä oli hyvässä kunnossa. Nämä sitten kompensoivat lonkkia ja auttavat Iitaa, mikä siis tekee Iitasta suhteelllisen hyväkuntoisen. Ihan aluksi Piira katsoi Iitaa seisomis- ja istumisasennoissa. Istumisesta sanoi heti, että se on Iitalle vaikeaa. Iitahan on jo pitkään karttanut istu-käskyä. Ei istu tai istuu hitaasti. Olen ajatellut, että se on sitä Iitan "en tee jos en saa namia" -mentaliteettia, mutta se onkin sattunut! :( Ja mä olen vielä aina vaatinut sen istumisen... :(

Sitten ihan yksinkertaiselta kuulostava asia, jota en ollut aiemmin tiennyt tai ajatellut. Nivelrikko on jatkuva tulehdustila. Tulehdukseen auttaa tietysti tulehduskipulääke, joka meillä on Rimadyl, mutta Piira oli onneksi kanssani samaa mieltä, että sitä kannattaa antaa vain tarpeeseen, eli silloin kun huomaa, että koira on tosissaan kipeä, koska pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa suolisto-ongelmia. Mutta tulehdusta pitää siis hoitaa muulla tavoin! Ja tämä on jäänyt meiltä kokonaan huomioimatta. On niin tyhmä olo. Tässä apuun tulevat homeopatia ja luontaistuotteet, joista Piira tulehduksen hoitoon suositteli serrapeptaasia. Nivelkipujen lievitykseen taas auttaa homepatian puolella Rhus toxicondendron D 30.

Nivelten voitelu on vähintään yhtä tärkeää. Iita saa säännöllisesti Cartivetia, mutta jotta sen sisältämän glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin vaikutus olisi mahdollisimman tehokas, pitää lisäksi antaa omega 3 ja omega 6 -rasvahappoja. Tarkistin asian heti kotona ja onneksi antamani Jahti & Vahti omegaöljy sisältää niitä. Mutta Nutrolin Nivel moniteho on kuulemma tehokas ja siinä on kaikki tarvittavat aineet samassa paketissa.

Saimme myös venyttelyohjeita. Samat pään taivutukset kuin Peppikin sai fyssariltaan, mutta nyt ohjeet olivat paljon yksityiskohtaisemmat ja minäkin ymmärsin, miten koiran asento muuttaa liikkeen vaikutusta. Toivottavasti osaan myös toteuttaa nuo venytykset. Ensin "kootaan" koira eli pää ohjataan namilla lähelle rankaa koiran seistessä tassut rinnakkain ja muutenkin rauhassa. Koiraa voi tukea rinnasta mutta ei etujalkojen välistä vaan vähän taaempaa. Tässä kootussa asennossa lähdetään päätä taivuttamaan kohti kylkeä. Sitten tehtii taivutus ylöspäin ja lopulta alaspäin, niin että namia pidetään koiran etujalkojen välissä. Tämä viimeinen taisi onnistua meiltä heti, muita täytyy harjoitella.

Muita jumppaohjeita oli, että Iita pitäisi saada käyttämään vasenta puoltaan enemmän. Tämä onnistuu mm. niin, että Iita kiertää minua myötäpäivään. Näin päin tuota kiertoa olemme tehneetkin. Kaikenlaisia törmäyksiä ja hyppyjä pitäisi välttää, koska lonkkien osuessa huonosti seuraukset saattavat olla kohtalokkaat. Olen kyllä nostanut Iitan autoon ja sohvalle, mutta se on aina itse hypännyt niistä alas. Tähän siis tulee muutos. Eikä lenkeillä vapaana juostessaan Peppi saa törmäillä Iitaan. Siihen tulee nollatoleranssi, pitää osata käyttäytyä.

Huonoon verenkiertoon auttavat magneetit ja Back on Track, jota olenkin jo pitkään miettinyt, mutta nyt se ostetaan. Magneetti sen sijaan oli uusi tuttavuus, niinkuin oikeastaan nuo kaikki muutkin luontaistuotteet. Mielenkiintoni kyllä heräsi ja aion varmaan kokeilla jotain niistä itsellenikin. :)

Hierontamatolta noustessaan Iita käveli hieman ontuen. Tai niinkuin Piira sanoi, Iita ei varsinaisesti onnu, vaan sen selkä hieman nytkähtää. Eli Iita siis käyttää selkäänsä lantion sijasta. Huomasin tänään kuitenkin taas selvän eron Iitan askelluksessa verrattuna edellispäivään. Takajalan askeleet olivat pidemmät ja lennokkaammat ja häntä heilui kävellessä enemmän. :)

Nyt minulla on pitkä ostoslista. Sitten vaan shoppailemaan ja toivotaan, että kaikki tuotteet edes jollain tavalla parantavat Iitan oloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti