perjantai 4. marraskuuta 2011

Rallya ja rautalankaa

Keskiviikkona oli rallytokotreenit ja Iita pääsi taas mukaan. Vähän se yritti haukkua innostuksesta, kun otin sen autosta ulos. Mutta kun kaivoin Bliw-pullon laukusta, Iita hiljeni nopeasti ja käyttäytyi muutenkin tosi hienosti. Pian ei varmaan tarvii edes näyttää Bliw-pulloa. ;)

Ensimmäisenä Paula kysyi oliko kotitehtävissä ollut ongelmia. Me harjoiteltiin edellisenä iltana niitä vasemmalle käännöksiä ja ongelmia kieltämättä niissä oli. Yritin kolmella eri tavalla eikä mikään oikein onnistunut.

Tapa 1: annan pyörähdyskäskyn "round", jolloin Iita pyörähtää niin nopeasti ympäri, että se ehtii tehdä jo 1½ kierrosta ennenkuin minä ehdin siiryä

Tapa 2: seurautan normaalilla kävelyvauhdilla, jolloin ympyrästä tulee tosi iso

Tapa 3: seurautan hitaasti, jolloin Iita välillä istahtaa

Näytin näitä Paulalle, ja hän kehotti käyttämään tapaa 2, jolloin vain makupalalla käännän Iitan päätä enemmän, jotta käännöksestä tulee tiiviimpi. Hmm.

Paula oli tehnyt meille pienen radan, jossa oli erilaisia käännöksiä sekä pujottelu edestakaisin. Rata tehtiin alokasluokan mukaisesti hihnassa ja Iitalla oli mielenkiinto hiukan muualla. Päätin kuitenkin mennä radan ilman välipalkkoja, ja kyllä me se saatiin suoritettua. Toinen rata oli hieman pidempi ja siinä oli myös pysähdyksiä. Iita oli melkein koko radan kontaktissa, joten meni tosi hyvin. Paitsi se 270 asteen käännös vasemmalle... Pujottelusta Paula sanoi, että minun kannattaa kääntää ylävartalon hartialinjaa merkiksi koiralle tulevasta käännöksestä. Kokeilin sitä ja sehän toimii! Agilityssäkin ohjaan ylävartalon hartialinjalla, niin miksen sitä muuten ole tajunnut. Kokeilin sitä myös 360 asteen vasemmalle käännökseen ja jo helpotti! Ihan turhaan olen monta vuotta yrittänyt tuloksetta tahkoa noita vasemmalle kääntymisiä ja se on noin pienestä kiinni. Itsestään selväähän tuon olisi pitänyt olla, mutta kun ei ole eikä kukaan ole aiemmin sitä minulle vinkannut...

Odotteluaikoina harjoittelimme kolmen askeleen kylttejä ja ne saimme myös kotitehtäviksi. Minä annoin itselleni lisäksi kotitehtäväksi tuon vasemmalle käännöksen sekä hihnassa harjoittelun. Iita kun ei miellä hihnassa tekemistä tekemiseksi, joten siihen täytyy saada muutos.

2 kommenttia:

 1. Tekis mieli kommentoida suunnilleen joka juttua, mitä kirjotat :D Teette niin hirmu samoja asioita meiän kanssa, ja koirissakin on paljon samaa..

  Mutta noi vasemmalle käännökset. Zeldalle opetin pyllyn käytön seuraamisessa vasta monta vuotta sen jälkeen, kun se jo osas seurata ja tokossa oltiin kisattukin.

  Osaako Iita seurata, jos pyörit paikallas ympyrää vasemmalle? Zeldan kanssa lähdettiin tekeen ihan niin, että mie pysyn paikallani, ja pyörin vastapäivään. Ensin tietty tosi vähän siirtyen, mutta aina vaan enempi. Hyvin voin vaikka kolme kierrosta pyörähtää ja Zelda käytännössä peruuttaa isoa ympyrää, kun pysyy koko ajan seuraamiskohdassa. Näin koira oppii ihan uudella tavalla reagoimaan siihen, että mie käännyn sitä kohti.

  Vai tarkoititko tuossa tekstissä nimenomaan 360 asteen käännöstä vasemmalle vai pelkkää käännöstä vasemmalle? No joka tapauksessa, Fionallekin ajattelin opettaa vasemmalle kääntymisen (kaikki astemäärät ;)) niin, että alusta alkaen pysyn itse paikallaan. Ei mitään ison ympyrän kutistamista pienemmäksi (kohta 2??), ei koira opi siinä samalla lailla siirtämään omaa peppuaan taakse ja sivulle (tai ei ainakaan minun logiikkani mukaan).

  Ja tapa 1, pyörähdyksessähän koiran liike lähtee suuntautumaan eteen ja vasemmalle. Kun seuraamisessa käännytään vasemmalle, tärkeintä lienee koiran pepun siirtyminen taakse ja oikealle. Tavallaan siis eri juttuja..

  VastaaPoista
 2. Samat sanat. :) Ja mielelläni mä ainakin luen kommentteja, joten kommentoi ihmeessä!

  Luin oman kirjoitukseni, ja täytyy myöntää, että se on "hieman" epäselvä. :o) Tarkoitin tuossa niitä "ympärikäännöksiä". Peruskäännös (90 astetta) ja täyskäännös (180 astetta) vielä jotenkuten saattavat onnistua, mutta nuo 270 ja 360 asteen käännökset tuottavat todellisia vaikeuksia.

  Ei osaa Iita seurata, jos pyörin paikallani. Sitten ei varmaan käännöksissäkään ois mitään ongelmaa, jos osaisi. En vaan ole onnistunut sitä(kään) opettamaan, vaikka olen yrittänyt. Joo, en mäkään tuota 2-tavan kutistamista oikein ymmärtänyt. Mutta 1-tapa onnistuis muuten hyvin, koska Iita ei kyllä pyörähtäessä siirry eteenpäin vaan nimenomaan taaksepäin. Se vaan tekee sen pyörähdyksen niin nopeasti, enkä sitä tietenkään halua hitaammaksikaan opettaa koiratanssin takia. Mutta liikerata on pyörähdyksessä mun mielestä kyllä oikea, tai siis sama kuin sen 360 asteen käännöksessä pitäisi olla.

  Joka tapauksessa hartialinjan kääntäminen auttoi kovasti. Harjoittelin sitä vielä tänäänkin kaikenlaisten vasemmalle käännösten kanssa, ja rupeaa nuo "ympärikäännöksetkin" sujumaan edes jollain tavalla.

  VastaaPoista