sunnuntai 28. elokuuta 2011

Pään pyörtäminen ja pää pyörällä

Tänään oli Peppin jalostustarkastus. En ole ikinä oikein ymmärtänyt, miksi ihmiset kiikuttavat koiriaan näyttelyyn, mutta nyt taidan hiukan ymmärtää. Niin, täytyy myöntää, että minulla oli tuolla jalostustarkastuksessa hauskaa. Miksi? Sitä en kyllä tiedä. ;) Ja kaiken lisäksi olen NIIN ylpeä Peppistä. Se ei yhtään väistellyt, kun sitä mitattiin, vaikkei se ikinä ole mittatikkua nähnytkään. Samaten hampaat se antoi katsoa tuosta noin vaan. Muutenkin seisoi paikallaan tosi kiltisti ja jätti tassut siihen paikkaan mihin ne asetin. Mitä nyt pari kertaa istahti, kun rupesin kaivamaan namipussia esille... Ravaaminenkin meni tosi hyvin. En tiedä, miltä se ulkopuolisten silmissä näytti (eikä sillä niin väliäkään), mutta minusta ensikertalaisten esiintyminen ei olisi paremmin voinut mennä.

Ensin me katsottiin Rosiesta mallia...

... ja sitten me harjoiteltiin. 

Harmi kyllä meidän "esiintymisestä" ei tullut valokuvaa, kun ajattelin, ettei se ole kuvauskelpoinen, niin en pyytänyt ketään kuvaamaan. Toisaalta tosi huonolaatuisia noistakin kuvista tuli...

Hauskinta tuloksissa oli luonne, jonka mukaan Peppi on ystävällinen sekä itsevarma ja arvokas. Ystävällinen Peppi toki on, mutta eipä ensimmäisenä tulisi mieleen adjektiivi itsevarma tai arvokas, jos Peppiä jollekin kuvailisi. ;) Kirjaan koko tarkastusraportin tuonne Peppin sivulle, kunhan ehdin/jaksan.

Illalla piti olla Iitan toko- ja Peppin agilitytreenit, mutta sain viestin, ettei kouluttaja ehdi paikalle. Halliin olisi kyllä päässyt itsenäisesti harjoittelemaan, mutta koska omalla pihallakin voi harjoitella itsenäisesti, niin mitäpä sitä lähteä ajelemaan. Yllätys yllätys, harjoittelimme koiratanssiliikkeitä.

Iitan kanssa harjoittelin ensin alla-käskyä. Iita osaa jo mennä oikeaan paikkaan, mutta vielä kun se malttaisi edes hetken olla aloillaan siinä. Ympäri- ja round-käskyt sujuivat molemmat pelkällä suullisella käskyllä! Väillä tietysti tuli "huteja", mutta olen todella tyytyväinen edistykseen! Pujottelu on Iitalla varmin ja se tykkää tehdä sitä. Otin pujottelua joka suuntaan ja väliaskelin ja niin, että heilutin käsiäni miten sattuu. Iita meni tosi hyvin! Väli-positiota harjoiteltiin niin, että pyörin paikallani molempiin suuntiin. Hyvin Iita pysyi jalkojen välissä. Otin hiukan myös seuraamista molemmin puolin niin, että puolenvaihdot tapahtuivat pujottelulla. Hyvin meni, kunhan vaan muistin sanoa käskyt selkeästi ja ajoissa. Samaten pari seuraamispätkää niin, että mukana oli pyörähdyksiä. Hyvin meni sekin! Kokeilin vielä uusia positioita. Edessä-käskyn päätin antaa positiolle, jossa koira on ohjaajan edessä poikittain rinta ohjaajan oikean jalan suuntaisesti. Front-käsky on päinvastoin, siis rinta vasemman jalan suuntaisesti. Heel-käskyn (englannin "seuraa") sai vasemman puolen "väärinpäin seuraaminen" eli positio, jossa koira on ohjaajan vasemmalla puolella, mutta katsoo eri suuntaan kuin ohjaaja. Fuss-käskyksi (saksan "seuraa") päätin nimetä vastaavan position oikealla puolella. Harjoittelimme vielä sitä, että Iita kiertää minua ja minä pyörin vastakkaiseen suuntaan. Huh, meni kyllä itselläkin pää pyörälle. Lopuksi vielä kivat vauhdikkaat pujottelut. Kyllä siinä hien sai pintaan.

Peppin kanssa aloitin ympäri- ja round-käskyillä. Hyvin Peppi kuuntelee ja suurimmaksi osaksi teki oikein. Pelkällä suullisella käskyllä! Pujottelun Peppi tekee tosi innokkaasti ja nopeasti, jos seison paikallani. Tuntuu, että siinä se on tajunnut pujottelun idean. Jos liikun, se ei ole niin varma, mitä sen pitäisi tehdä. Käsiapuja yritän pikku hiljaa häivyttää. Harjoittelimme myös väli-käskyä sekä seuraamista molemmin puolin ja puolen vaihtoa pujottelulla. Sitten päätin kokeilla hyppäämistä jalan yli. Peppi kiersi "esteen" ainoastaan kerran, vaikka jalkani oli mitä ihmeellisimmissä asennoissa. Namin perässähän se tietysti hyppäsi, mutta luulen, että tuo voisi olla Peppille sopiva ja mielekäs liike. Otin hiukan myös maassa kierimistä, joka on Peppille ollut vaikea (tai vastenmielinen) liike. Ei sekään huonosti mennyt. Lopuksi vielä muutama pyörähdys ja sitten molemmilla koirilla oli todennäköisesti pää yhtä pyörällä kuin omistajallakin.

Muista: Selkeät käskyt ajoissa. Käsiapujen häivyttäminen. Lisää häiriötä (omaa käsien ja vartalon liikuttamista), kun käsiapuja ei enää tarvita.

Ajatuksia: Molemmille voisi ruveta suunnittelemaan ohjelmaa, jotta voisi keskittyä harjoittelemaan niitä liikkeitä, joita ohjelmiin tarvitaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti